Glashandel Larochette

Mijn VerbouwPremie: Bespaar op je nieuwe ramen en deuren

Ramen renoveren van enkel glas naar dubbel glas

Wist jij dat je met ‘Mijn VerbouwPremie’ tot wel 50% van je nieuwe ramen en deuren terugbetaald krijgt? 

Ben je van plan om nieuwe ramen of deuren te laten plaatsen?
Dan hebben we goed nieuws voor je. Met Mijn VerbouwPremie kan je tot wel 50% van je investering besparen.  Mogelijks kan het voor jou zelfs interessanter zijn om Mijn VerbouwPremie in 2023 aan te vragen.

Ga je investeren in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw zoals een bedrijfspand of kantoorgebouw? Dan kan je daarvoor financiële steun aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie. Je bespaart op die manier op dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, maar ook op hoogrendementsglas en investeringen in woningkwaliteit zoals nieuwe ramen en deuren.

Premie Simulator

Wil je weten welke premies je kan aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt in 2023? Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie.

Op welke werken kan ik besparen met Mijn Verbouwpremie?

De volgende werken komen in aanmerking voor de premie voor de categorie ramen en deuren:

  • Het plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing zoals hoogrendementsglas, transparante kunststofplaten (polycarbonaat) of lichtkoepels
  • Het afbreken en plaatsen van ramen en buitendeuren met hoogrendementsbeglazing
  • Het plaatsen van volle buitendeuren
  • Het afbreken en plaatsen van borstweringen of balustrades bij lage ramen
  • Het plaatsen van een dakdoorbreking, zoals de dak(vlak)ramen en de lichtkoepels met een U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K en de lichtkoker.
  • Premies voor lichtkoepels en dakramen kunnen ook onder de categorie dak aangevraagd worden op voorwaarde dat het dak wordt geïsoleerd of wanneer aangetoond kan worden dat het dak in het verleden reeds geïsoleerd werd.

Voor meer informatie rond Mijn VerbouwPremie kan je terecht op de website van vlaanderen.be

Kom ik in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie?

 • Elke eigenaar en investeerder in een bestaand woon en niet-woongebouw komt in aanmerking voor een premie voor het  plaatsen van hoogrendementsbeglazing.
 • Eigenaar-bewoner uit de middelste en laagste inkomensgroepen of verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kan de premie ook aanvragen voor de overige werken. 
 • Bij werken aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw komt de premie voor het  plaatsen van hoogrendementsbeglazing toe aan de investeerder van het volledige appartementsgebouw.
 • Is er een vereniging van mede-eigenaars (VME) opgericht? Dan komt de premie toe aan hen.

Voor meer informatie rond Mijn VerbouwPremie kan je terecht op de website van vlaanderen.be

Wat zijn de voorwaarden?

 • Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking.
 • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn op de datum van de aanvraag van Mijn VerbouwPremie.  Deze controle gebeurt aan de hand van de aansluitingsdatum op het elektriciteitsdistributienet of op basis van de meest recente gegevens van de Federale Overheidsdienst Financiën. Bij betwisting geldt de oudste van de twee data.
 • Elk gebouw dat minstens 15 jaar oud is, komt in aanmerking voor een premie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing.
 • Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking.
 • Je kan slechts om de 5 jaar (na aanvraagdatum van een eerdere Mijn VerbouwPremie voor deze categorie) een premie krijgen voor de categorie ramen en deuren. Vraag je de huidige renovatiepremie voor de categorie ramen en deuren aan vanaf 7 mei 2022 (de dag na de bekendmaking van het besluit in het Belgisch staatsblad)? Dan begint de periode van 5 jaar reeds te lopen.
 • Wanneer je als eigenaar-bewoner behoort tot de middelste of laagste inkomenscategorie of wanneer je, ongeacht je inkomen, verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor (SVK), kan je een premie krijgen voor het afbreken en het plaatsen van ramen en buitendeuren met hoogrendementsbeglazing. Je dient op het moment van de premieaanvraag voldoen aan de eisen voor ventilatievoorzieningen zoals een ventilatiesysteem of roosters in droge ruimtes waar ramen werden vervangen (in de ramen, rolluikkasten of buitenmuren). Voldoe je niet aan de ventilatievoorwaarde? Dan kan je enkel een premie krijgen voor de nieuwe geplaatste hoogrendementsbeglazing, zoals deze geldt voor eigenaar-bewoners uit de hoogste inkomenscategorie.
  Plaats je enkel nieuwe ramen in natte ruimtes en worden in de droge ruimtes geen ramen vervangen? Dan zijn de ventilatievoorwaarden niet van toepassing. Ook bij de tijdelijke premieverhoging voor beschermde afnemers geldt de ventilatievoorwaarde.
 • Plaats je enkel nieuwe beglazing in bestaande ramen? Dan kan je enkel een premie krijgen voor de nieuwe geplaatste hoogrendementsbeglazing, zoals deze geldt voor eigenaar-bewoners uit de hoogste inkomenscategorie, ongeacht de inkomenscategorie waartoe je behoort.
 • Voorwaarde bij het plaatsen van borstweringen en balustrades bij lage ramen
  Wanneer je als eigenaar-bewoner behoort tot de middelste of laagste inkomenscategorie of wanneer je, ongeacht je inkomen, verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor (SVK), kan je enkel een premie krijgen voor het afbreken en plaatsen van borstweringen en balustrades bij lage ramen als je hoogrendementsbeglazing plaatst in deze ramen of je kan aantonen dat er vroeger al hoogrendementsbeglazing werd geplaatst in deze ramen.
 • De hoogrendementsbeglazing moet geplaatst zijn in ruimtes die na het plaatsen van de beglazing direct of indirect verwarmd worden.
 • De U-waarde van nieuw geplaatste volle buitendeuren mag maximaal 2,0Wm²/K bedragen.
 • Het plaatsen van glas in een veranda komt niet in aanmerking. Dit is een ruimte waarvan de dakbedekking voor minstens de helft transparant is en de toegevoegde wanden voor minstens de helft uit glas bestaan en die volledig kan afgesloten worden van de rest van de woning.
 • Het schilderen van het buitenschrijnwerk en plaatsen van garagepoorten, vliegenramen, vliegendeuren en rolluiken komen ook niet in aanmerking voor de premie.

Voor meer informatie rond Mijn VerbouwPremie kan je terecht op de website van vlaanderen.be

Hoe vraag ik Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de premie digitaal aanvragen via het online loket. Je kan Mijn VerbouwPremie niet op papier aanvragen. Is een online aanvraag voor jou niet mogelijk of te moeilijk? Dan kan je hulp vragen. Contacteer daarvoor het woonloket van je gemeente of het Energiehuis voor je gemeente.

Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Via één online loket kan je de premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen.
Contacteer ons
Magazijn

Conservenweg 2B
2940 Stabroek
Antwerpen

Bouwverlof

Van 10 juli tot 31 juli zijn we er even tussenuit.
Wij wensen je een fijne deugddoende vakantie!

Stel je vraag
Hulp nodig?
Scan de code
Hallo!
Hoe kunnen wij je helpen?